Resepi Bebola Daging yang mudah!

On November 19, 2009, in Blog, Makanan, Panduan, Suka-suka, by Sumijelly

Hari Ahad yang lepas aku masak SPAGGETHI DAGING. Konon nak wat bebola daging, tp x tahu.. eh..bukan x tahu, tp x tahu resepi nya.. (erk..x sama ker??hehehe)

Jadi, hari ni aku surf internet cr resepi tu… at least, kalu aku nak makan kang, leh la cr dlm BLOG sendiri jerkan.. hehehe..

Bebola Daging – Bakso -By : kak fida@myresipi.com

Bebola_daging

Sesuai dibubuh dlm mi, sup atau dimasak lauk.

Bahan-bahan ( 600 g )

  • 600 g daging cincang -cuci dan tos (saya haluskan lagi jadi pes)
  • 3 sb tepung jagung
  • 1/2 sb lada putih serbuk
  • 1 sb ketumbar serbuk
  • 1 sk jintan manis serbuk
  • 1 sk jintan putih serbuk
  • 2 hiris halia – ditumbuk halus
  • 4 ulas bawang putih – ditumbuk halus
  • 1 biji telur
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  • Gaul rata semua bahan2 dan perap sebentar
  • Bulat2kan adunan menjadi bebola kecil.

Bakso_d_rebus

  • Panaskan air hingga mendidih dan rebus bebola.Angkat dan toskan.
  • Siap utk digunakan dlm apa saja masakan.Juga sedap dimakan begitu saja dan cicah sos.
  • Wah…. mcm senangkan?? hehehe.. leh la cuba nanti..

    Korang nak cuba, meh ambik jer resepi ni.. ni aku ambil dari sumber My Resepi. Kat citu memacam resepi ada ko…

    Selamat mencuba yek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 Responses to “Resepi Bebola Daging yang mudah!”

  1. arin says:

    anak-anak arin suka gile makan bebola ikan=fishball.kasik tuh je, lauk lain mmg tak pandang.tapi nak cuba la bebola daging lak pas nih.

    • sumijelly says:

      @arin,
      hehehe….sama la..
      anak sumi pun suka..tp, di sebabkan sumi nak rasa bebola daging..
      tu yg sumi nak try wat tu…
      gigih cari resepi nie..hahahaha

  2. unlisted_one says:

    adoi,..laparnya rasa..huhu…htr le sini Sumi.. :)
    .-= unlisted_one´s last blog ..Do you have what it needs??!! =-.

  3. wany says:

    wiwiwi! bole try nih :)
    .-= wany´s last blog ..MY PAPER HEART =-.

  4. zatul says:

    try je no..

  5. asya says:

    terbaek la sumi..ni yg tingin nk try ni..huhu..tq

  6. kerysukasuka says:

    macam mane kalau lepas dah perap dan dah bentuk2 kan, sy rebus 2-3 ketul untuk sy makan, then yang baki tu sy simpan dalam peti ais untuk di rebus esok hari nye.. boleh ke buat macam tu? xrosak?

  7. @lif says:

    sb dan sk tu apa..?

Leave a Reply

CommentLuv badge



%d bloggers like this: