Rumah Rehat DBKL @ Cameron highlands

ok…selepas melalui perjalanan yang bengkang bengkok ke Cameron Highlands… samapi juga aku ke Rumah Rehat DBKL ini…

Wah…besau nya………… warna putih ko… mcm zaman dahulu kala la pulak kan?? tp lawa kan stail rumah mcm tu?? kat KL mana ada.. sumer umah batu yg di ukur2 la…

Rumah rehat DBKL

Rumah banglow ini terdapat 8 bilik tidur, 4 bilik mandi….

Memang muat untuk satu FAMILY untuk bercuti di sana…. bestkan..duk serumah.. sambil menghirup udara segar di Cameron highlands.. ewah…

rumah rehat DBKL

Ini ruang tamu nya….  lantai derang letak karpet… sejuk ko simen kat situ…

x ada kipas, x ada air cond.. ko jejak kaki kat lantai dia pun dh cukup sejuk.. sampai mak mertua aku request beli selipar tuk pakai…

Ialah..kaki org tua..mana leh tahan sejuk2 nie…

rumah rehat DBKL

ni ruang makan..

Ada dua meja makan yng setiap satunya muat untuk 6 orang jadi bilik ini muat untuk 12 org makan la..

Siap letakkerusi extra lagi..takut x cukup kerusi lak…

rumah rehat DBKL

Ni salah satu bilik air yg terdapat kat bawah…

Bawah ada 3 bilik air.. satu kat ruang makan, lagi 2 di bilik utama…

rumah rehat DBKL

ini pulak bilik air kat atas…

dalam bilik air nie ada bilik lagi tau.. bilik mandi dan bilik temenung…

kira ada 2 bilik mandi, 2 bilik termenung.. pastu ada 2 bilik air kat bahagian atas.. kiri dan kanan dalam rumah tu…

jumlah bilik air kat atas ialah, 4 bilik mandi dan 4 bilik termenung…. jadi.. x perlu rebut2 bilik air.. pilih jer mana satu korang nak..hik3.. nak mandi satu kelurga pun boleh dalam bilik air tu…

ada air panas sekali.. jadi x perlu risau untuk mandi… 🙂

rumah rehat DBKL

Ni bilik tido kat bahagian atas….. ada 6 bilik tidur kat atas ni salah satu bilik tido yg dalam bilik ni ada 2 katil bujang

ada 4 bilik tidur yg ada 2 katil bujang…

rumah rehat DBKL

Ni pulak bilik tidur untuk kelurga… terutama yg mempunyai anak2 kecil mcm aku.. sesuai la bilik tidur ni untuk aku sekelurga….

ada satu katil kembar dan satu katil bujang.. bilik mcm ni ada 2 bilik kat citu… jadi keseluruhan bilik kat tingkat atas ada 6 bilik tidur, 10 katil bujang dan 2 katil berkembar..

x cukup banyak ker?? hik3… bapak banyak tu… tidurla korabng kat mana2 bilik…

Malam pun x payah pakai kipas @ air cond.. sbb cuaca memang sejuk giler…hehehe dh mcm duk hotel rasa… 8)

rumah rehat DBKL

Ni taman permainan.. dalam kawasan baunglow tu..

ada buaian, gelongsor dan jongkang jongkit…

ok la.. sekurang2 nya.,….budak2 x bosan duk citu..ada mainan.. walaupun panas cuaca kat luar..tp sejuk.. jadi derang pedulik apa..janjji leh main.. 🙂

Rumah Rehat DBKL

ini pulak tempat BBQ... ewah… tgh kipas2 apa la abang ipar aku tu??

My IR tu tukang sibuk jer… bukan dia buat pun..hehehe…

ok…nanti sambung entry pasal BBQ lak.. nak tahu apa aku makan kat sana??

nanti kan entry susulan pulak yek…

Nota kaki : rasa cma nak pindah sana jer..sejuk jer kat sana…tp boleh tahan ker duk citu bertahun2.. mesti boring aku nanti.. sbb x der shopping mall…muahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

32 comments

    • sumijelly says:

      @eT,
      emm..rasanya DBKL jer kot..tp kak sumi ad gak nampak nama dr Kementerian lain. Kalu nak try la tanya bahagian rumah penginapan DBKL tu.

      emm.rumah tu ok jer.. sbb ada org jaga.. sebelh tu ada rumah penjaga… dn ikut dlm buku, banyak org Islam jer yg duduk… x der pulak nama cina @ india..

    • sumijelly says:

      @Wan Anie,
      eemm……….kak sumi pun x tahu la wan anie…
      cuba tnya kat DBKL la.. bahagian rumah penginapan. tp kalu dpt public duduk mesti best.. x tahula.. leh ker tidak.. harga x tahu la pulak berapa?

  1. rusman says:

    salam,nk tnye skit blh?sy nk gi banglo ni ujung mingu ni…staff DBKL,sne ade dpur utk msak?peti ais?pingan mangkuk?tq….

    • sumijelly says:

      @rusman,
      walaikumussalam, ada… pinggan, cawan, periuk nasi,cerek,kuali sumer ada…tak yah bawa… sana dah sedia mcm peralatan kat rumah

      tapi hari tu sy g, sudip masak mcm rosak, nak bawa la extra..

      yang perlu bawa hanya makanan dan minuman tuk di masak jer… jgn lupa BBQ pun ada.. bawa arang jer yek… best tau duk sana…

  2. zulfahmi says:

    salam,akk sy zul staff dbkl.nk bercuti pd 29,30&31/7 ni ngn family. bagaimana keadaan rmh rehat tu?lengkap ker dgn peralatan memasak?sy nk bawa mak ngn abah duk bermalam di situ. waktu malam sejuk sgt ker?

    • Sumijelly says:

      @zulfahmi,
      maaf ye dik.. lambat reply.. sibuk la kebelakangan ni…

      ha’ah..ada sumer perkakas nya… x yah bawa pun periuk belangga… tp kalu nak bawa gak x per leh aja…

      malam memang sejuk.. x yah pakai kipa spun.. better bawa selipar jeun pakai dlm rumah.. nanti kaki sejuk…

      rumah tu sgt besar dan memang best tau, sbb depannya ada taman….

  3. zulfahmi says:

    emm lagi satu nk tnya?keadaan rmh tu apabila suasana malam? ramai org ckp sblm masuk baca ayat2 al-quran? boleh x klu kami semua duduk di luar rmh bersama anak2 utk mnghirup udara segar?

    • Sumijelly says:

      @zulfahmi,
      malam biasa la gelap… kami masak BBQ petang.. sbb hari tu lampu tak der, skrg rasanya dah kot lampu.. tmpt BBQ pun ada tau…

      duk kat luar tu boleh aja.. x kisah.. tapi budak2 jgn la bawa sampai kat permainan tu.. gelap sgt……

  4. majidah says:

    salam akak,saya nk tnyer,nk aply kt bhgian mn yer kak,saya staff,x th nk pegi aply kt mn,pas tu dia nk ape2 dokumen x?tq

    • Sumijelly says:

      @majidah,
      hehehe… majidah.. kak sumi pun x tahu kat mana nak apply… sbb yg apply ni abang ipar kak sumi…

      cuba tanya bahagian DBKL.. cakap sambungkan bahagian rumah peranginan..nanti mereka akan bagi contact nama…….

  5. reza says:

    salam…saya bertugas di JKP DBKL.saya nak tanya adakah saya layak memohon rumah peranginan tersebut memandangkan saya ni KP11(pengawal keselamatan).adakah terdapat sewaan bilik?

Leave a Reply

CommentLuv badge