Yahuuu…..bebas dari GDM!!

Ok…. tu adalah pemandangan di Klinik Kesihatan Bangi…. tak ramaikan?? kan?? So ini adalah pemeriksaan untuk minggu ke 19… hehe..cepat jer nak masuk 5 bulan

Kebetulan la pulak tak ramai… best jer rasa bila menunggu… tp still gak lama aku nak masuk ke dalam jumpa misi

tapi dalam hati tu dup..dap…..dup dap… risau gak..nak tunggu result MGTT aku yang 2 minggu lepas aku ambik tu…

Setelah memahami apa itu MGTT, maka kene la berhati2 ketika mengandung ni.. maklumlah bebila leh diserang kan?? pemakanan kene la dikawal…huhuhu

Alhamulilah……………. KEPUTUSAN nya :

aku bebas  GDM…

fuh….sebaik la tak tinggi aku nya GDM….

  • sebelum – 4.6 mmol
  • selepas – 6.6 mmol

hehehe……. senang sikit hati ni… tak la risau dan kene g cucuk sehari 4 kali tu… dan selamat la my IR nak ghantar aku ke Hospital memalam nak ambik darah untuk kali ni..

So..pas nie kene la kawal makan.. risau gak, kalu berat badan naik, nanti kene gak ambik MGTT lagi sekali.. di bimbangi anak membesar dengan cepat jer…

Ok.. kad di atas adalah Kad Pergigina Muhammad Danial….

Aku bawa dia sekali masa g check up semalam..sebab nak buka buku  rekod pergigian dia di Bangi. Kan sebelum ni buka buku kat Klinik Kesihatan Semenyih, jadi kene la buka buku baru bila pindah rumah..hehehe

Risau si Danial sebab nak check gigi…

Kebetulan ada pulak budak tengah jerit2 sebab nak kene cabut gigi, terus Danial kecut perut…hehehe….

So, selepas aku cakap nak check jer tka buat apa, baru dia lega….

“Gigi adik tak lubang, chantik…cuma kene gosok gigi lagi kerap sebab ada plak gigi yek” – Misi

“Ok… nanti Danial gosok” – Danial

hehehe… balik umah terus nak gosok gigi..bersemangat anak aku… eleh…kejap jerla.. pas tu lupa dah apa misi tu cakap nanti.

So.. next appointment aku pula untuk check up ialah 1 April , dan akan diadakan scan perut sekali… hehehe

Nota kaki : Eh..eh.. tak sabar lak nak thau jantina.. nanti nak rahsia kan la..boleh??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 comments

  1. haslina says:

    wah sama kita dekat2 gitu umur kandungan. saya pun masuk 20 weeks minggu ni.

    awal ek dah kena check paras gula ye. seingat dulu masa anak ke2, masuk dekat 7 bulan baru wat check.
    ooo ke sekarang ini mmg kena wat cepat?.

    salam singgah.

    • Sumijelly says:

      @haslina,
      ohw.. ye ker??hehehe… sama yek umur kangdungan…

      yerla.. sbb ada sejarah GDM masa anak ke 3 hari tu, tu yg buat awal…

      alhamdulilah… tak ada GDM kali nie…hehehehe

      terima kasih kerana sudi menyinggah

Leave a Reply

CommentLuv badge