Keyword : Persiapan Bersalin

persiapan bersalin

Ramai gak yang mencari yek?? hehehe… tau la aku ni ngah sarat nak bersalin. Tapi yang derang cari entry tahun 2009 tu, masa aku mengandungkan anak ke 3 tau..

Kali ni persiapan rasanya sama jer… takperla, aku copy paste balik la entry tu…hehehe

Persiapan kelengkapan bersalin

huhuhu….. skrg nie aku dh masuk 37 minggu…….
bermakna aku ada lagi 3 minggu lagi…
itu kalu ikut due date aku 12.03.2009 la….
watnyer bersalin awal……. habis la aku…

so……weekend hari tu…
aku wat persiapan kelengkapan bersalin…….
menyediakan barang-barang yang perlu di bawa ke spital…
biar la sediakan awal2….. nanti x la kelam kabut….

memandangkan ini anak aku yang ke-3…
maka persiapan tu x der la berlebih2 pun…….
kebanyakkan aku gunakan barang Danial dan Iskandar….

pakaian baby

(ni pakaian asalnya dari Danial…so kira turun temurun la yek….)

Pampers

(ni kene la beli baru..mana leh pakai yg lama…..hehehe)

Meternity pad

(ni musti bawa……spital jarang sediakan yek….)

barang 1

(oh..keperluan yg amat penting..penjagaan diri ku….)

bra maternity

(ha…yang nie mesti la ada…senang nak susukan baby…. 2-2 anak, aku bagi FRESH MILK.. no tepung, tepung yek…..)

 

seperti sebelum-belumnya….
jikalau aku bersalin, aku pasti akan duk lama kat spital….
sbb aku adalah pembawa G6PD….
tau ker korang apa tu G6PD??
Masalah dengan enzim darah merah (G6PD) atau
bahasa omputihnya Glucose 6 Phosphate Dehydrogenase deficiency
nak ku huraikan ……
adess…nanti panjang lak entry nie…
nanti la…..aku try cari makna, simptom dan ubatnya yek…..

Pati ikan haruan

(ni elok tuk ibu-ibu yang baru pas bersalin..keperluan nie)

 sekarang,………barang2 sumer dh standby.
dah ku masukkan ke dalam bonet kete…
so……sekarang..hanya tunggu masa tuk bersalin jer..
hopefully sumer mudah dan selamat……
doakan aku yek kengkawan……

Beg + pampers

so..barang sumer dah siap…..
aku hanya tunggu masa aja…….

Nota kaki : nanti aku buat untuk yang tahun ni punya yek..hehehe… barang lom sedia lagi nie..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 comments

  1. missbby says:

    cik sumi, mudah-mudahan selamat semuanya..oh cik sumi G6PD ke? so anak2 semua ada la eh? macam kacang-kacang tu tak boleh makan kan?

    • Sumijelly says:

      @missbby,
      yup.. sumi pembawa jer.. so anak2 kita penghidap la…. anak ke 3 jer tak der bebas G6PD… tak thau la lagi anak ke 4..harap3 x der….huhuhuh

      kacang parang jer tak leh.. kacang lain leh…

    • Sumijelly says:

      @kid,
      hahahaha,……….. apa da… mestila ada meternity pad.. lagi besar dn panjang dr pad biasa…

      sumi due 11.08.2011…tp tak tahu la lagi..tunggu apa kata doktor…huhuhu

  2. Jenny @ I'm a full-time mummy says:

    Eh hospital Putrajaya ada supply maternity pad tau, but diorang bagi yang ikat string punya, geli pulak I pakai masa tu, rasa macam Tarzan lak 😛

    Anyway, pati ikan haruan tu kan, I pun ada makan but doctor I pesan jgn ambik cos ada effect to the baby la masa anak I kena jaundice. So I tak pernah ambik pati pati lepas tu dah…

  3. ciku says:

    moga cik sumy dan bakal baby semuanya selamat dan berjalan lancar seperti yang dirancangkan. Kalau ciku dulu 36 minggu 1 hari dah bersalin..terawal lak..2nd 38 minggu yang 3rd 40 minggu (hampir terlajak lak).hehe.Alhamdulillah sume ok. kalau bersalin kat hosp. putrajaya..lehla ciku melawat..hehe

    Nasi kerabu memang birula

Leave a Reply

CommentLuv badge