Apa itu UniFi?

On November 27, 2011, in Blog, by Sumijelly

unifi

Apa itu UNIFI?

UniFi adalah internet Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi keluaran TM (Telekom Malaysia) yang selama ini di panggil TM HSBB (High Speed Broadband). Ia sebuah projek TM atas usaha kerajaan bagi mempertingkatkan keupayaan internet jalur lebar negara, supaya sama taraf dengan negara maju yang lain. Perkhidmatan ini menggunakan penyambungan FTH (fiber to the home) iaiti guna fiber optic dan ia boleh menampung kelajuan sehingga 1GBps.

Menurut Telekom Malaysia, “Uni” membawakan maksud kesatuan atau perpaduan, dan “Fi” adalah singkatan bagi fiber optik. Dan gabungan kedua-duanya membawakan UniFi yang membawakan maksud bersatu bersama fiber optik iaitu ke arah gaya hidup digital, sekaligus menepati slogan mereka itu.

Di bawah ini pula pakej Unifi untuk kediaman :

pakej

So, kalu nak boleh la ambik yang VIP 5. hehehehe

Mesti pelik asal la tetiba nak citer pasala UniFi kannnn?? Harusla… sebab petang kang ada orang nak pasang  UniFi kat umah.. so, sebelum tahu best ker tak… kene la tahu dulu apa itu UniFi..

Jadi tak sabar ni nak merasai kepantasan kelajuan tinggi internet ni……. nanti2 hari2 leh update status.. sebab dah ada WIFI kat umah…. hahahaha danyang penting, pas ni leh la layan movie kat TV..keh3…

Jom berUniFi!!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 Responses to “Apa itu UniFi?”

  1. kakyong says:

    wah wah.. laju lah time nak bertenet…
    kakyong tak mampu lagi nak servis sampai rm100++ sebulan..
    RM60 sebulan pun dah semput2.. hihi
    kakyong´s last blog post ..Gadget Impian kakyong[dot]com©

  2. dark says:

    hihi

    UniFi adalah internet Jalur Lebar “Berkelakuan” Tinggi keluaran TM

    ??

    bia betul?..hehehe…neway unifi mang laju, tp modem die kena jaga…dlm smggu dua atau sbulan mgkin kena panggil tech suh tuka sbb cepat panas…xtau dorang da update model lain atau still same…=)

    neway,mende masih baru..njoy ur speed!!..=)
    dark´s last blog post ..#WW [Part II] – M.I.S S&M Group Sdn. Bhd

  3. cikpia says:

    selamat ber unifi!!! he he
    cikpia´s last blog post ..melayu yang stupid

  4. akuzle ayu says:

    weh! dh masuk unifi nmpk….hohohohooh
    akuzle ayu´s last blog post ..SALAM BERSAMBUT UKHWAH BERTAUT 3

  5. Sofia says:

    Assalamualaikum…

    Wohh sudah tukar ke Unifi?bagus unifi tuh..tp bg sofia, sofia guna streamyx pn dh cukup sbb duk sorg kan..dh mmg laju pn..tp kat putrajaya nih skg, TM ckp streamyx dh xde..kabel dh xde..(rs lawak dgr alasan diorg) cr diorg nk promote unifi mcm ni la agknye kot..
    Sofia´s last blog post ..Harapan Ku Hanya Pada MU

  6. soft says:

    kak sumi.. camne UniFi?? ok tak

Leave a Reply

CommentLuv badge



%d bloggers like this: