Ku lihat pelangi di pagi hari……………

Pelangi

Pagi tadi aku ternampak sesuatu yang jarang dapat dilihat….
ialah, selalu terjadi apabila gerimis dan ada pancaran cahaya matahari……..
iaitu PELANGI………

Info :
Pelangi terjadi kerana ada sinar matahari, titik air hujan, dan kita yang melihatnya. Namun selain ketiga syarat itu, perlu juga urutan yang tepat, yaitu matahari harus cukup rendah di kaki langit (karena itu mengapa pelangi tidak terjadi di siang yang terik), dan kita harus berada membelakangi matahari tuk melihat pelangi.

Sinar matahari melewati butir-butir air hujan, lalu butiran air hujan itu membiaskan sinar itu dan “pecah” menjadi warna-warna yang cantik.

Susunan warna pelangi berturut-turut dari lengkung terluar adalah Merah, Jingga, Kuning, Hijau, Biru, Nila ,Ungu. Adakalanya juga muncul dua pelangi yang muncul bersamaan, pelangi “kembaran” ini lebih besar dan lebih pucat, serta urutan pita warnanya kebalikan dari pelangi “asli”. Situasi ini disebabkan kerana berkas cahaya matahari di pantulkan dua kali pada tiap tetes air hujan.

Dari penjelasan tersebut, jelaslah bahawa pelangi adalah hasil tipuan cahaya, bukan sesuatu yang berupa “benda” yang bisa dijadikan jalan bidadari yang turun mandi, atau jalan dewa-dewa.

Sesuai persyaratan terjadinya pelangi, iaitu adanya matahari, hujan, dan orang yang melihat, maka, pelangi yang kamu lihat adalah benar2 pelangi milik kamu sendiri, orang lain di tempat lain akan melihat pelangi-nya sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments

Leave a Reply