Bila azan berkumandang

Secara kebetulan sdg aku membaca surat khabar, anak aku Zulfadli duk mengadap TV, jam pun hampir pukul 7 malam.. dalam beberapa minit waktu mahgrib akan tiba..

Aku selalu bukak TV9 kalu nak dengar azan, sbb TV 9 kebanyakanya yg melaungkan azan akan berubah2 org..

img

Kali ni Allahyarham Ustaz Asri yg melaungkan.. mendayu jer aku dengar sore dia… Mesti isteri dia lagi sedih sbb suare suaminya diperdengarkan oleh seluruh rakyat malaysia..

Semoga jasadnya bersemadi dengan penuh keamana (eemm…betul ker aku tulih nie?? huhuhu) – Al -Fatihah

img

Si kecik ni pun leka jugak mendengar laungan azan. Yer..seperti yang kita ketahui, anak yg baru lahir telah di perdengarkan laungan azan seperti bapa2 kita buat pada kita semasa lahir..

Kelebihan kita mengazankan bayi ketika baru di lahirkan ialah untuk mengusir syaitan yang memang menanti-nanti kelahiran bayi ini.

Sabda Rasulullah saw: “Siapa yang diberikan bayi kemudian diadzankan di telinga kanan dan mengiqomatkan di telinga kiri maka tidak akan terkena bahaya gangguan setan.”

img

Jadi aku x kisah kalu anak2 bukak TV untuk mendengar azan. Kekadang saja aku kuatkan volume TV tu untuk anak aku menghayati bait2 azan itu..

Emm… tetiba masuk dalam bab agama lak aku nie..hehehe.. dh mcm ceramah lak.. maaf yek kalu ada yg tersentuh dengan artikel aku ni..

Aku bukan nya alim sangat nak membicarakan soal agama..tetapi secara kebetulan sahja.. harap jgn salah faham yek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 comments

Leave a Reply