Displin diri melangsai hutang

Terdapat banyak cara untuk melangsaikan hutang. Bayar sikit-sikit atau anda boleh juga bayar dalam jumlah yang besar. Tapi bagaimana?

Rancangan yang perlu dilakukan mulai sekarang:

A. Tulis dan tampal di dinding amaun keseluruhan hutang yang perlu dibayar.

Tampal di cermin meja solek, di papan kenyataan di rumah atau pejabat. Jangan diturunkan selagi hutang belum selesai.

B. Bajet merupakan salah satu rahsia agar proses melaksanakan perancangan kewangan dapat dijalankan dengan baik. Sehingga hutang dibayar, kita hendaklah mengikut bajet yang telah ditetapkan.

C. Potong semua yang tidak penting. Semua transaksi yang ditulis dalam bajet hendaklah dibayar atau dibeli dengan wang tunai sahaja. Perkara yang tidak penting hendaklah dipotong atau ditunda untuk sementara waktu.

D. Hutang juga boleh diselesaikan dengan beberapa cara. Sekiranya rancangan A, B dan C sudah dilakukan dan masih ada hutang yang belum selesai, jangan risau kerana ada beberapa rancangan lain yang boleh dilaksanakan. Antaranya memotong penggunaan kad-kad kredit sehingga tinggal satu atau dua sahaja. Sekiranya terpaksa mengeluarkan wang simpanan untuk mengurangkan hutang ini, keluarkanlah. Namun, bukanlah kesemuanya kerana wang simpanan perlu ada pada waktu kecemasan.

Tabiat baik melangsaikan hutang:

 • Ini merupakan rancangan yang agak bahaya. Kenapa? Rancangan ini memerlukan seseorang yang mempunyai semangat dan disiplin yang kuat. Tidak semua orang boleh mengambil rancangan ini sebagai jalan penyelesaian. Apa yang patut dilakukan adalah mencampurkan semua hutang yang kita ada. Telefon beberapa bank dan institusi kewangan yang memberikan peluang dan memberikan kadar faedah yang rendah. Setelah kita berbincang dengan suami atau isteri dan pihak bank atau institusi kewangan tersebut, pindahkan jumlah hutang ini pada bank atau institusi yang kita pilih. Setelah dilakukan, jangan pula anda menambahkan hutang yang baru. Inilah sebabnya disiplin diperlukan untuk membayar.
 • Jika hutang kita adalah ansuran bulanan, telefon pengurus bank yang menguruskan pinjaman perumahan dan minta mereka membantu. Ini kerana kadar faedah telah dikurangkan dan bincang semula bayaran bulanannya.
 • Sekiranya rumah yang kita duduki sekarang adalah rumah sendiri, jika keadaan sudah memaksa, kita boleh re-finance rumah untuk mendapatkan wang tambahan. Ini boleh membantu mengurangkan hutang yang mempunyai kadar faedah tinggi.
 • Sekali lagi diingatkan, kad kredit menyebabkan ramai dibebani hutang yang banyak. Lakukan penyelidikan yang teliti untuk mendapatkan bank atau institusi kewangan yang memberikan kadar faedah yang rendah.

Gunakan kad kredit yang mempunyai faedah yang paling rendah. Apabila kita membuat pembelian dengan kad kredit, ada bank yang memberikan 20 hari pertama di mana mereka tidak mengenakan apa-apa faedah.

Jika bijak, kita boleh membeli apa saja, akan tetapi kita mesti membayar amaun keseluruhan yang kita gunakan ini sebelum cukup 20 hari tersebut tanpa faedah.

Berapa ramaikah di kalangan kita mempunyai disiplin untuk melakukannya? Jangan ambil risiko sekiranya kita tidak mempunyai disiplin yang tinggi.

Tabiat-tabiat yang dilarang untuk membayar hutang:

 • Jangan sesekali mengeluarkan wang simpanan yang diperlukan untuk perbelanjaan persekolahan anak-anak kita, sekiranya anak kita akan melanjutkan pelajaran mereka dalam setahun dua ini. Ia merupakan satu kesilapan yang besar.
 • Jangan menggunakan wang simpanan untuk persaraan jika kita akan bersara dalam tempoh terdekat. Ini termasuk wang simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Tabung Haji atau Amanah Saham kerana wang itu kita perlukan untuk menjana wang pada hari persaraan.

Walau apa pun yang kita lakukan untuk membayar hutang, bayarlah dengan proses yang betul dan tidak mendatang kemudaratan kepada diri sendiri dan ahli keluarga yang lain.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 comments

 1. Ku Adzam says:

  Salam 1 Malaysia,

  Kempen Pemutihan Hutang, tune your website to tune-ur-life.blogspot.com. Terbuka kepada Kakitangan Kerajaan / Swasta / Bekerja Sendiri. Ccris / Ctos / Blacklist layak memohon. Tempat Terhad !!!

  Thanks

  – Wassalam –

Leave a Reply