~ Amaran~ Ini adalah pandangan peribadi. Sila jangan sama kan dengan pandangan orang lain. Selamat membaca.
Ok… sperti yang di janjjikan.. hari ini ENTRY WAJIB untuk peraduan Contest Hidup Seorang Blogger
Jadi untuk memenuhi syarat wajib..maka marilah kita bercerita kisah nya…
Sebelum itu kita kene tahu apa itu BLOG
Blog adalah singkatan dari kata Weblog, iaitu suatu bentuk aplikasi web yang menyerupai tulisan-tulisan (biasanya dimuat sebagai bentuk posting) pada sebuah halaman web umum. Yang di tulis melalui laman web.
Kira secara ringkasnya, BLOGGER adalah seorang manusia yang rata-ratanya suka menulis. Blog biasa digunakan oleh seorang blogger sebagai bentuk catatan (diary) online mereka, sehingga bebas dibaca oleh siapapun di internet. Bermula dari bentuk diary yang sederhana, kini blog mulai berkembang menjadi bentuk yang lebih kompleks baik dari segi isi (konten), tampilan, hingga kebergunaannya.
Seperti jugak aku. Aku jugak mempunyai BLOG sendiri. Dan ini juga bukanla blog pertama aku. Sebelum ini aku pernah menggunakan 360 Yahoo Blog, pas tu bukak lak Sumijelly Blogspot, kendian buka pulak Sumijelly wordpress dan kini.. menggunakan domain Sumijelly.com
Bila nak huraikan kisah Hidup Seorang Blogger nie, selalunya kita akan fikir menjadi seorang Blogger kene sepenuh masa. Sapa kata.. sambilan pun boleh jugak.
Kredit picture ke : Webdesignerdepot
Seorang blogger juga umpama bekerja jugak. Mencari idea untuk membuat entry kemudian paparkan di blog sendiri. Yang akan di baca oleh semua pelayar internet tak kira masa dan tempat lalu meninggalkan komen di blog tersebut. Dari situ lah kehidupan seorang blogger mula bersangkut paut dengan blogger lain. (umpama bekerjasama bersama rakan sekerja la…)
Selalunya entry yang penuh dengan ilmu seperti bagaimana menjana kewangan melalui blog menjadi kesukaan pembaca. Rata-rata sumer mahukan wang bukan? Tapi tidak bermakna hari ni bukak blog, esok dapat wang. Berblog ni kene sabar. **tidak boleh tertekan**
**oh tidak..aku dah mula terasa tertekan**
Hidup aku sejak menjadi seorang blogger memang berubah sedikit. Dahulu aku tak kisah kemana pergi, makan apa, beli apa. Sekarang bila mempunyai blog, aku mula berkongsi segala perkembangan harian ku di blog. Hampir kesemua kisah hidup ku ada di dalam blog.
Bangun pagi sahaja sudah memikirkan apakah entry yang akan aku tulis untuk hari ini. Kadang-kadang aku selalu buat draft dahulu untuk memastikan idea aku tidak ilang. Selepas itu akan cuba untuk mencari waktu yang sesuai untuk memaparkan kisah tersebut.
Oh..tidak… aku rasa mcm skima pulak ayat di atas.. maaf la kengkawan.. idea untuk menulis tiada. Tetiba macam menghadapi SOALAN PEPERIKSAAN di mana memerlukan huraian mengenai kisah Hidup Seorang Blogger.
Kesimpulan nya.. Hidup Seorang Blogger adakalanya gembira, adakalanya tertekan seperti sekarang. Jadi ku sudahkan aja entry aku dengan ucapan
Terima kasih kerana sudi membaca bebelan aku yang tidak tahu apa kesimpulan nya dan matlamat nya… **maaf**
**wwaaaaaaaaaa…………maafla kengkawan..tetiba aku blank nak menulis, jadi ku tinggalkan kisah ini sepeti tanpa hala tuju…….**
Nota kaki : Denaihati, andaila entry ini tidak menepati syarat yang di tetapkan, sila gugurkan namaku…huhuhuhu
good luck sumi….menang belanja eden kfc..hik3
.-= eyriqazz´s last blog ..Staff Baru Nuffnang =-.
@eyriqazz,
huhuhu…insya allah…
ko ni..agak2 la..entry yg kosong mcm tu pun leh terpilih ker?? huhuhuhu
same ah.. tapi nak mcD
.-= hamzah´s last blog ..Cinta Dan Hamzah Ian =-.
@hamzah,
oit..korang ni..ingt makan jer..
aku yg masuk nie dh tak ingat apap2 tau…hahahaha
good luck sumi, Hidup Seorang Blogger memang menyeronokkan, sebab kita tulis aja apa yang kita nak tulis selagi ianya tak menyusahkan org
@sharinginfoz,
insya allah..semoga ada rezeki itu…
good luck kak sumi!:D
Berbuka Puasa Bersama Bloggers Di Setiawangsa
@ReD,
thanks yek Red…hehehe
Gud Luck Sumi..wah dasyat2
@JAI,
yerla ko dasyat..
idea x der tu…
hancur harapan aku nak jd top 10….hahahaa
entri yg bagus utk contest ni. good luck 😉
.-= Amirez´s last blog ..Hidup Seorang Blogger =-.
@Amirez,
erkk..bagus ker???
salah bac anie…
ni dh tahap merapu nie…huhuhuhu
insyallah boleh berjaya… blogging ini fun…
.-= zik´s last blog ..Hidup seorang blogger =-.
@zik,
thanks….
good luck yer =)
.-= wazy´s last blog ..HIDUP SEORANG BLOGGER =-.
@wazy,
terima kasih…..
semoga berjaya jugak yek…
aku pun dulu malas nak buat pape. lepas ade blog. kemana pg, nak ambik gambar je. sebab nak update blog.hak2! goodluck ya!
.-= DonHa´s last blog ..Hidup seorang blogger =-.
@DonHa,
samala…sebaik ada kamera..kalu tidak..kamera HP pun jadi gak..hik3…
good luck to u tuu….
good luck ..tadak hala tuju ker hapa, aku baca ajer..:) hidup seorang blogger – kena baca jugak entry orang walaupun ntah apa2..hahahahahaha. opss! gurau2 ajer 🙂
.-= eliss´s last blog ..Free Review Dari Eyriqazzcom- korang ada =-.
@eliss,
hahaha….hampeh ko eliss…
tak per la..janjji ado kan?? hehehe
Wah blog mak ikan dlm TOP SEO wehh..hehe..ajorlah aku
@JAI,
la..ye ker?? terima kasih Jejai…
aku pun tak tahu..hehehe…
SEO ni aku bukan pandai pun wei…hik3
Sedih betul tak dapat nak join. sebab PR dah turun. HUhuh
@Zida,
la..ye ker?? tak perla..nanti mesti ada lagi peraduanni..
kak sumi pun mencuba jer… ada rezeki adalah kan?? hehehe
good luck jugak untuk sumi..hehe
.-= aizuddin´s last blog ..Epilog Syurga Cinta Dan KCB The Series Ramadhan =-.
@aizuddin,
Thanks Aizuddin….
sumi pun sama la…wish u good luck gak la…hehehe
Keren mas, saya baru tau tentang ini
@portal berita,
peraduan ini pun sudah tamat…