Tidur yang berkualiti

Tidur yang berkualiti

Oleh MARIATUL QATIAH ZAKARIA
maria.zakaria@utusan.com.my
Gambar FAUZI BAHARUDIN

RAMAI di kalangan mereka yang bekerjaya dilihat tidak begitu mementingkan soal tidur. Ini mungkin kerana mereka tidak tahu bahawa tidur yang mencukupi dan berkualiti akan membuatkan kita lebih bertenaga dan ceria untuk memulakan hari yang baik.

Senario tidak mengendahkan tidur bukanlah satu situasi yang pelik. Disebabkan itu juga ada di kalangan mereka menghidap penyakit susah tidur atau insomnia.

Setiap individu dinasihatkan mendapatkan tidur serta rehat yang secukupnya iaitu antara tujuh hingga sembilan jam sehari.

Menurut Pakar Terapi Hipnotik, Julian Leicester, tidur juga seharusnya diseimbangkan agar badan dan minda tidak mempunyai tekanan.

Katanya, seseorang yang tidurnya berkualiti akan mendapat kesihatan yang lebih baik. Jiwanya akan terasa bahagia serta kecergasan fizikal dan mindanya akan bertambah daripada mereka sentiasa terasa letih sepanjang masa.

”Sekiranya anda bangun dengan badan yang cergas serta minda yang lapang, itu bermakna anda mendapat tidur yang berkualiti.

”Jika sebaliknya, itu menandakan anda tidak mendapat tidur yang berkualiti, di mana sama ada anda tidak mendapat tidur yang secukupnya ataupun tidur anda terganggu.

”Untuk itu sebelum tidur, anda perlu memastikan bahawa minda dan badan berada dalam keadaan tenang dan rehat,” ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Pada masa yang sama, tambah beliau, gabungan bilik tidur yang sunyi selain tilam dan bantal yang sesuai juga memainkan peranan penting dalam usaha mendapatkan tidur berkualiti yang diingini.

Menurut Julian, tidur yang berkualiti mampu memberikan kesan menakjubkan seperti membantu meningkatkan kecekapan kerja, menggalakkan pemulihan tubuh, meningkatkan daya ingatan, penumpuan, daya kreatif dan kesejahteraan emosi.

Dalam pada itu, tambahnya lagi, kita juga seharusnya membuat undang-undang dalam bilik tidur bagi memberi keselesaan apabila tiba waktu tidur.

Untuk itu Julian memberikan beberapa tip seperti jangan jadikan bilik tidur sebagai pejabat, jangan letakkan televisyen atau radio serta jangan letakkan jam dinding.

Semua itu boleh mengganggu tidur dan secara tidak langsung akan menjadikan tidur tidak berkualiti.

Berbicara mengenai gabungan bantal dan tilam, jelas Julian, kedua-duanya mampu menjadikan malam masa yang ditunggu-tunggu.

Kedua-duanya juga merupakan salah satu kelengkapan paling penting yang sering diabaikan untuk mendapat tidur berkualiti.

Hakikatnya, ramai antara kita mengambil mudah tentang kualiti bantal dan tilam serta tidak sanggup melabur bagi memperoleh sesuatu yang penting dalam hidup kita.

Akibat penggunaan bantal dan tilam yang tidak berkualiti, rungutan seperti tidur tidak nyenyak, badan terasa letih dan sakit tulang belakang sering kedengaran.

Memang diakui, tidur yang terganggu boleh memberi pengaruh besar kepada aktiviti seharian.

”Untuk mendapat tidur yang lena, pilihlah tilam dan bantal yang dapat memberi keselesaan dan sokongan pada leher serta tulang belakang.

”Bantal dan tilam sepatutnya tidak terlalu keras atau lembut kerana sekiranya keras atau lembut ia boleh mencederakan leher serta belakang anda.

”Satu cara yang baik untuk merangsang tidur adalah menukar cadar baru selain memastikan bilik tidur cantik kemas dan bersih,” katanya lagi.

Bagaimanapun Julian turut menasihati orang ramai agar mengelak minum kopi atau sebarang minuman yang mengandungi kafein dan pastikan perut tidak terlalu lapar atau terlalu kenyang sebelum tidur.

Ia adalah untuk mengelakkan anda daripada berjaga sepanjang malam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 comments

Leave a Reply