Teater Bangsawan : Tasik Dayang

teater bangsawan

Tarikh: 22 – 24 April 2011 (Jumaat, Sabtu dan Ahad)
Masa: 8.30 malam
Teater: Bangsawan |Tasik Dayang
Tempat: Panggung Bandaraya, KL (berdekatan Stesen LRT Masjid Jamek)
Tiket: RM 5/per person
Penasihat / Penulis Skrip: Seniman Negara En. Rahman B.

Pelakon:

Mardiana Alwi
Nazri Ahmad
Aida Rahman

Sinopsis:
Datuk Kumajaya dititah ke Langkapuri bersama isterinya, Cik Mahura dan anaknya, Dayang untuk menjadi ketua di sana. Dalam perjalanan Dayang berkenalan dengan juragan kapal, Nakhoda Malim yang tinggi ilmu agama.

Di Langkapuri, Dayang belajar agama dengan Nakhoda Malim. Suatu hari mereka pergi berkelah di tepi tasik di Pantai Kerang. Sewaktu berkelah Dayang hanya duduk menyendiri untuk beramal di sebuah dangau. Putera Raja Bunian yang lalu di situ telah jatuh hati kepada Dayang.

Sejak pulang dari tasik, Dayang suka mandi malam. Putera Raja Bunian datang dan berlaku perkara yang tidak diketahui ketika Dayang mandi. Sejak itu juga berlaku perubahan terhadap Dayang yang kelihatan seolah-olah telah berbadan dua sehingga merisaukan kedua ibu bapanya. Datuk Kumajaya menuduh Nakhoda Malim punya angkara kerana Dayang rapat dengannya. Nakhoda Malim yang tidak mengaku salah telah dihukum pasung.

Suatu malam Dayang hilang dari biliknya walaupun dikawal rapi. Putera Raja Bunian datang memberitahu bahawa Dayang boleh ditemui di tepi tasik tetapi Dayang hanya boleh dipandang kerana telah bersama-sama dengan orang bunian di Tasik Dayang.

Nota kaki : Ada sesiapa yang berminat tengok teater?? aku tak pernah tengok teater pun..huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comments

Leave a Reply