Persediaaan kelahiran dan penyusuan

**ARTIKEL INI DIBAWAKAN OLEH KUMPULAN SOKONGAN PENYUSUAN SUSU IBU HOSPITAL SERDANG**

Assalamualaikum wbt dan Salam 1 Malaysia.

susu ibu

Umum sudah tahu dan memahami mengapa susu ibu baik buat ibu dan anak. Membuat keputusan untuk menyusukan tidak datang begitu sahaja. Ada ibu-ibu yang menyusukan bayi mereka disebabkan oleh faktor ekonomi. Ada yang menyusukan kerana mereka mahukan yang terbaik buat si kecil. Ada juga yang mahu menyusukan disebabkan oleh kegagalan menyusukan bayi yang sebelumnya. Walau apapun faktor yang menyebabkan mereka mahu menyusukan bayi mereka, ia tetap perlu dihormati.

Adalah penting untuk menggalakkan ibu-ibu yang sedang hamil untuk membuat keputusan untuk menyusukan bayi mereka dan seterusnya membantu mereka menyiapkan diri dalam menghadapi sebarang kemungkinan yang akan berlaku sepanjang tempoh penyusuan buat si kecil. Walaupun penyusuan ibu seharusnya berlaku secara alami, namun tidak dapat dinafikan terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi penghalang buat si ibu untuk meneruskan penyusuan. Oleh sebab itu, beberapa persedian perlu dilakukan dari awal kehamilan dan seterusnya semasa penyusuan.

 

Persediaan sebelum kelahiran dan penyusuan

Bakal ibu dan bapa perlu menyiapkan diri dengan ilmu pengetahuan mengenai kelahiran dan penyusuan setelah mereka mendapat berita bahawa mereka akan menimang cahayamata. Bakal ibu dan bapa boleh menghadiri pelbagai majlis ilmu seperti Perjumpaan Kumpulan Sokongan, Kelas Kelahiran atau Kelas Penyusuan untuk mendapat ilmu mengenai kelahiran atau penyusuan. Terdapat juga banyak laman sesawang yang boleh dijadikan sumber rujukan.

Persediaan mental sangat penting kerana bayi yang bakal lahir merupakan insan yang tidak mengerti apa-apa dan memerlukan penjagaan rapi dari ibubapa. Oleh itu, bakal ibu dan bapa perlu bersedia untuk menjaga bayi tanpa mengira waktu. Bakal ibu dan bapa juga perlu kuat dan tabah. Sebagai contoh dalam penyusuan, kita mungkin akan memberikan susu artifisial jika si kecil kerap menangis.

Persediaan dalam pemilihan hospital juga penting. Sebaiknya untuk memilih hospital yang dapat membantu bakal ibu dalam menghadapi detik-detik penyusuan awal. Pilihan boleh dibuat dengan mencari maklumat dari internat atau bertanya dari teman-teman yang pernah bersalin di hospital berkenaan.

Antara persediaan awal yang boleh dilakukan ialah pelan kelahiran. Pelan kelahiran ialah perjanjian bertulis di antara bakal ibu dan doktor. Di dalam pelan tersebut, bakal ibu boleh menyenaraikan perkara-perkara yang dikehendaki semasa dan selepas proses kelahiran dan berbincang dengan doktor bagi memastikan kehendak itu dapat dicapai dan juga membenarkan bakal ibu mendapat pilihan yang lain sekiranya ada perkara yang memustahilkan ia untuk berlaku.

 

Persedian semasa kelahiran dan penyusuan

Memulakan penyusuan dalam tempoh satu jam selepas kelahiran adalah amat penting buat si kecil. Susu awal yang keluar dinamakan kolustrum. Bayi yang mendapat kolustrum dari ibunya akan memperoleh perlindungan maksimum dari sebarang jangkitan. Pelan kelahiran boleh digunakan untuk memastikan proses penting ini berjaya dilalui oleh bakal ibu. Bakal ibu juga jangan segan-segan untuk mengingatkan jururawat atau doktor mengenai keinginan ibu untuk menyusukan si kecil pada jam yang pertama.

Bakal bapa juga memainkan peranan yang penting buat si ibu dalam memastikan perjalanan proses penyusuan si kecil berjaya. Sokongan padu dari suami amat diperlukan oleh isteri. Memahami peranan masing-masing dapat membantu melancarkan proses dan seterusnya membenarkan proses itu berlaku dengan aman dan harmoni. Selain suami, sokongan dari keluarga dan sahabat handai juga amat penting.

 

Persediaan selepas kelahiran dan penyusuan

Mitos sememangnya sebati dalam adat setiap masyarakat. Dalam menjayakan proses penyusuan, si ibu serta bapa perlu tahu untuk membezakan di antara fakta dan mitos dan juga bagaimana untuk menangani setiap mitos yang disebut. Antara mitos yang sering disbut-sebut ialah payudara yang kecil tidak akan menghasilkan susu. Jadi bakal ibu harus bijak menangani perkara ini dari mengganggu proses penyusuan.

Emosi juga memainkan peranan yang penting. Si ibu perlu belajar untuk mengawal emosi dalam menghadapi sebarang peristiwa yang berlaku semasa proses penyusuan berlangsung. Ibu-ibu yang baru melahirkan mudah untuk mendapat pospartum depressi. Oleh itu, dengan mempelajari kaedah untuk mengawal emosi, keadaan ini dapat dihindari seterusnya proses penyusuan dapat berjalan dengan lancar

Kesimpulannya, persediaan merupakan elemen terpenting bagi membolehkan bakal ibu memberikan yang terbaik buat si kecil. Dengan segala persediaan dan persiapan yang dibuat, penyusuan tidak lagi mustahil.

Yusrina binti Mohamat Hata Pegawai Optometri U41 Jabatan Oftalmologi Hospital Serdang

Naib Pengerusi Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu Hospital Serdang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comments

  1. Hernee Nazir says:

    sy sdg n akn mneruskan mnuntut ilmu2 BF.. niat mmg nk exclusively BF kt bkl baby nti..hrp2 Allah berkati niat sy ni..alhamdulillah hubby pnyokong utama..hrp sumi pn dpt truskn usaha sumi utk BF.. 🙂

Leave a Reply