1 jenis ubat pengganti kepada 4 jenis ubat

ubat mengandung

Sebelum ni aku pernah buat entry pasal 4 jenis ubat yang aku kene telan waktu mengandung iaitu :

  • Asid Folic
  • B Complex
  • Ascorbic Asid
  • Ferromed

Tapi hari tu masa aku g Check up, tetiba masa nak ambik ubat kat Farmasi, dia hulu 1 paket jer.

Aku pun siap cakap, aku nak kutip ubat mengandung, jadi ada 4 jenis (amboi, pegawai farmasi lom citer apa-apa aku dah buka mulut dulu)….hehehe

obimin

Sekarang makan ubat ini. 4 jenis dalam 1 pil. Senang telan.Β  kata pegawai Farmasi tu

ooo…….. ye ker? sebab aku pelik la… dulu masa aku g check up kat klinik swasta, pil jenis ni yang derang bagi. Tetiba dapat balik pula kali ni… hehehe…

Tapi elok la bagi 1 pil jer… senang nak telan. Kalu tidak nak telan 4 biji tu yang malas… tapi tak silap aku, ada kwan aku cakap makan OBIMIN ni baby dalam perut akan cepat besar? Betul ka?? hehehe

Nota kaki : Sedangkan 4 jenis pun leh lupa, nikan pula 1 jenis.. makin lupa la aku nak makan..hahaha

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 comments

  1. missbby says:

    mak aii, panjang-panjang ke? memang bagus, senang 1 ubat je..setakat ni belum pernah makan lagi, pasti kalau pregnant akan datang, mesti kena makan..ntah bila nak pregnant tu eh? πŸ™‚

  2. lydzar says:

    ermm tak la kak sumi. saya makan berjenis-jenis vitamin (shaklee punya) masa peknen aritu..baby saya tak besar mana jugak..lahir 2.68kg jer πŸ˜›

    masa sy checkup aritu, doc bagi pil nama pramilet..fungsi sama je mcm obimin ni. stil ada lagi dalam 5 botol tak bukak lg, sbb saya dh makan shaklee hihi..sayang sungguh nk dibuang pil tu

  3. Jenny @ I'm a full-time mummy says:

    Eh yang Obimin ni, kat farmasi biasa pun boleh beli. I sebelum pergi Putrajaya hospital, I beli Obimin dengan Folic Acid kat farmasi. Bila start check up kat Putrajaya, diorang bagi 4 pills yang u show kat atas la.

    I tanya doctor apa beza dgn 2 pills I tu, he said the 4 pills is better in terms of the amount of the vitamin n nutrition more la. Yang 2 pills I ambik tu, Ok jugak, can continue but the amount tak setinggi yang 4 pills tu la.

    I kekadang lepas check up lupa nak mintak doc ubat untuk 1 bulan, so normally I will continue with my 2 pills until my next check up then teringat baru mintak doc 4 pills tu la…

Leave a Reply