[INFO] Makanan ibu dalam pantang – Petua orang dulu-dulu

Pemakanan ialah aspek yang amat penting dalam rawatan pantang bersalin. Ini kerana proses kehamilan telah mengganggu keseimbangan hormon ibu. Mereka mengalami pelbagai bentuk tekanan dan gangguan emosi akibat perubahan fizikal. Apalagi semasa melahirkan anak, tenaga dikerah dengan hebat, urat saraf banyak yang cedera dan terjadi luka di bahagian tertentu.

Mengikut sesetengah petua Melayu, ibu-ibu dalam pantang disyorkan makan nasi berlaukkan ikan masin atau ikan panggang berkunyit dan meminum air mengikut sukatan jari (dua ruas jari untuk sekali minum). Akibat diet cara ini (kurang berzat dan kurang air) ibu-ibu terdedah kepada risiko penyakit buah pinggang dan tekanan darah rendah. Oleh sebab itulah makan perubatan moden menentang amalan berpantang cara Melayu. Ingin diingatkan, cara pemakanan tersebut bukanlah cara Melayu tradisional yang sejati tetapi merupakan sebahagian cara hidup mereka yang kurang berkemampuan.

 

Jenis ikan

Ibu dalam pantang dilarang memakan ikan masin atau ikan kering kerana makanan tersebut hanya akan menyebabkan darah nifas berbau busuk, cepat kering serta melemahkan daya ketahanan fizikal dan mental. Ilmu perbidanan Melayu menggalakkan memakan ikan yang segar, mengelakkan ikan yang berbisa seperti bawal hitam, terubuk, duri, pari, sembilang serta parang kerana takut menyebabkan bisa atau bentan pada pintu rahim.

Selain ikan berbisa, jenis ikan yang dilarang yang menyebabkan kegatalan kulit serta menimbulkan reaksi alahan ialah ikan kembung, tamban, cencaru, atau tongkol dan makanan laut seperti udang, sotong, kerang dan lain-lain.

Mengikut petua Melayu, ikan yang disyorkan dalam pantang bersalin ialah haruan dan yu. Ia dipercayai boleh memulihkan luka-luka dalaman dan luaran. Ikan haruan yang hidup di dalam lumpur mengandungi khasiat mineral yang tinggi bagi menyembuhkan luka. Secara tradisi, ikan yu dipercayai dapat membanyakkan susu ibu dan beberapa kajian saintifik turut mendapati perkara tersebut benar.

 

Ulam-ulaman

Terdapat pelbagai jenis ulam tempatan yang mudah diperoleh di mana-mana, antaranya serai, lengkuas, daun atau ubi cekur, bunga kantan, kunyit hidup, daun kesum serta halia. Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.

Selain ulam di atas, terdapat ulam berkhasiat yang sesuai dimakan oleh ibu dalam pantang, antaranya:

Daun pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam, daun kaduk, daun sekentut, daun cemumar, daun pudina, daun kari, daun bebuas dan daun ruku.

 

Jenis sayuran dan buahan

Ibu bersalin dilarang memakan sayur-sayuran menjalar, sejuk serta berangin. Antaranya ialah kangkung, timun, sayur keladi, pucuk ubi, pucuk paku, bayam, sayur atau daun keti (bunga putih), kacang panjang, petola, labu, rebung, kacang botor, jeruk maman, petai, jering serta terung. Ibu bersalin juga harus mengelakkan minuman bergas, sejuk serta tajam seperti air tebu, cincau, kelapa muda serta buah-buahan seperti nenas, jambu, belimbing, durian belanda, mangga, betik, ciku, langsat, tembikai cina, nangka, cempedak, pisang masak hijau, pisang nangka, pisang embun, pisang udang, ubi kayu, ubi keladi, sengkuang, manggis, macang, kuinin, dan binjai. Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.

 

Jenis ayam dan burung

Ibu bersalin disyorkan memakan ayam hitam, ayam didik atau ayam selasih yang digaul dengan halia tua, garam kasar dan madu lebah. Ayam ini dikukus dan diambil patinya untuk mengembalikan ketahanan tubuh. Burung puyuh dan merpati juga baik untuk melancarkan aliran darah dan mengatasi masalah sukar tidur pada waktu malam.

Info dari : Utusan Malaysia (2007)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comments

  1. fara says:

    mase aku berpantang dulu, mkn ikan je. haruan tu 2 kali seminggu.. pas habis pantang bile makan ayam pun rase mcm ikan.. pastu mak bidan selalu bg minum air kunyit, haa smp termuntah kuar blk sume -.-

    • Sumijelly says:

      @fara,
      hahaha…. sumi memang berpantang makan ikan haruan selama seminggu @ 2 minggu. pas tu baru makan ikan lain..hehehee

      yg kunyit, halia, lengkuars.. memang kene minum la pepagi. suami yg masak dan perah buat air jus nya..hehehe

      • Jenny @ I'm a full-time mummy says:

        Ik eleh.. aku nak pantang style Cina pun malas dan takde masa, apatah lagi nak experiment style Melayu ni.. πŸ˜›

        And, ko nak jaga aku?! You got 4 kids and hubby to jaga u know!!!! ;P

        But you know ar, Chinese kan, those yang hire confinement lady to jaga them during pantang earn about 3k+ in 28 days you know. I supposed to hire one (pay is RM3300) but 2 weeks before I due, dia patah kaki masa gi Bali trip, so last minute I tak sempat cari replacement, that’s why I ended up DIY confinement and my hubby jaga me…

        • Sumijelly says:

          @Jenny @ I’m a full-time mummy,
          hahaha…. wei amoi.. klau aku jaga ko, aku tak jaga la anak… aku htr la derang g TASKA kecuali yg baby jer.. sbb BF… Danial dh sekolah…hahahaha

          dr ko hire memahal.. ko bayar jer kat aku… meh aku bg ko pantang betul2 cara melayu……. ko normal lagi mudah tau… mesti slim balik….hahahaha

          ala…….. saja jer.. kalu nak.. since aku pun bercuti 3 bulan.. dr tak der benda nak buat.. baik tolong kawan kan?? hahaha

Leave a Reply