Pengumuman dari PM mengenai #MH370

KENYATAAN MEDIA DARI PM MENGENAI MH370 – 24/03/2014 (AHAD)


Malam ini saya telah diberi taklimat oleh wakil-wakil dari Kemalangan UK Air Siasatan Cawangan (AAIB). Mereka memberitahu saya bahawa Inmarsat, syarikat UK yang menyediakan data satelit yang menunjukkan koridor utara dan selatan, telah melaksanakan pengiraan yang lebih lanjut mengenai data.
 
Menggunakan sejenis analisis tidakpernah sebelum ini digunakan dalam satu penyiasatan seperti ini, mereka telah dapat menumpahkan lebih banyak cahaya pada laluan penerbangan MH370 itu. . Ini adalah lokasi yang jauh, jauh dari mana-mana tapak pendaratan mungkin.Berdasarkan analisis baru mereka, Inmarsat dan AAIB telah menyimpulkan bahawa MH370 terbang di koridor selatan, dan bahawa kedudukan terakhir adalah di tengah-tengah Lautan Hindi, barat Perth
 
Oleh itu, adalah dengan kesedihan yang mendalam dan menyesal bahawa saya mesti memberitahu anda bahawa, menurut ini data baru, penerbangan MH370 berakhir di Lautan selatan India. Kami akan mengadakan satu sidang akhbar esok dengan maklumat lanjut.
 
Dalam pada itu, kita mahukan untuk memberitahu anda mengenai perkembangan baru ini pada peluang terawal. Kami berkongsi maklumat ini daripada komitmen untuk keterbukaan dan menghormati keluarga, dua prinsip yang dipandu penyiasatan ini. Malaysia Airlines sudah bercakap kepada keluarga penumpang dan anak kapal untuk memberitahu mereka tentang perkembangan ini.
 
Bagi mereka, beberapa minggu lalu telah menyayat hati, saya tahu berita ini mesti lebih sukar masih. Saya menggesa media untuk menghormati privasi mereka, dan untuk membolehkan mereka ruang yang mereka perlukan pada masa yang sukar ini.
 **************************************
 Seperti yang di ucapkan oleh PM pada sidang akhbar tadi pada pukul 10 malam.Innalillahwainailaihirojiun

Takziah kepada semua keluarga mangsa. …esok maklumat lanjut mengenai #MH370

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 comments

  1. Anuar says:

    Berita ini tentunya semakin mendebarkan seluruh rakyat Malaysia yang mengikuti perkembangan kehilangan pesawat ini sejak dari awal lagi… Semua orang sudah tentu terus tertanya-tanya.. Apa yang sebenarnya berlaku?

Leave a Reply