Resepi Ramadan bersama Kellogg’s yang harus dicuba

Salam Ramadhan semua……. macam mana puasa semua? Ok ker? hehehe

Dah buat persedian kuih raya ker?? haaaaaaa………. pada yang belum.. apa kata cuba resepi yang mudah dari saya.. ala guna Kellogg’s CornFlakes jer pun….. lagi pun resepinya senang-senang belak tau…

Sesiapa beli pek Kellogg’s CornFlakes ni.. pasti dapat resepi di belakang kotak tersebut…. terdapat 8 resepi berlainan di setiap kotak.. setiap kotak Kellogg’s Corn Flakes® akan memaparkan dua daripada lapan (8) resipi biskut edisi terhad: Crunchy Kellogg’s Corn Flakes Drops, Corn Flakes Bread Fingers, Cranberry Corn Flakes Cookies, Coconut and Corn Flakes Crunch, Layered Corn Flakes Parfait, Chewy Nutty Corn Flakes Squares, Cheesy Corn Flakes Melts, dan Cheesy Pandan Cake.

Jadi saya nak cuba buat resepi Corn Flakes Bread Fingers dari kotak belakang CornFlakse dan Ayam tepung celup CornFlakes dari resepi saya sendiri.

*****************

Resepi Corn Flakes Bread Fingers

 

 Bahan-bahan nya

 • roti keping di potong menjadi 3 bahagian
 • mentega
 • Corflakes yang telah di kisar di tambah sedikit gula merah dan serbuk kulit kayu manis
 

Cara-caranya

 1. Roti tadi di sapu dengan mentega
 2. kemudian salutkan dengan cornflakes
 3. letak dalam dulang
 4. bakar selama 15-20 minit @ sehingga nampak garing dengan suhu 175′

 

Tadaaaaaaaa….. dah siap…

Ok yang ni memang sedap… anak-anak makan.. suka ok.. sebab ada rasa gula.. pastu serbuk kayu manis tu menaikkan selera dan bau tau…

Haa… pasni dah tahu nak makan apa kalu dah tak der benda nak makan..hehehe

Amacam senang tak? Ok… tu resepi dari Kellog’s kan? kini saya nak share resepi saya menggunakan Kellog’s CornFlakes juga…

*************************

Resepi ayam tepung celup Cornflakes

Bahan-bahan nya

 • Isi ayam di potong
 • sebiji telur ditambah minyak olive
 • tepung gandum di tambah garam sedikit
 • cornflakes yang telah di kisar untuk salutan (sepatutnya letak daun parsley, tapi saya x der.. jadi tak bubuh..hehe)

 

 Cara-caranya

 1. Celup ayam tadi di dalam telur
 2. kemudian salut pula di dalam tepung
 3. akhir sekali salutkan dengan cornflakes yang hancur tu
 4. letak dalam tray untuk di bakar dalam oven

Bakar selama 15 – 20 minit atau sehingga garing dengan suhu 200′

Tadaaaaaaaaa……….. dah siap…

Memang sedap rasanya…. rasa rangup dan sedap… tapi x derla sesedap KFC kan.. untuk makan berbuka sesuai la kan.. tak tahu nak makan apa…hehehe

**********************

haaaaaaaaaaa…….. amacam? tengok….. dengan Kellog’s CornFlakes dah boleh buat 2 jenis.. baru 2 jenis resepi.. kalau banyak jenis.. memang meriah la tahun ni raya kan.. semua dari Kellog’s CornFlakes jer…

Jadi sepanjang bulan Ramadhan ni, Kellog’s CornFlakes juga mengadakan ‘road show’ di beberapa lokasi. Trak sampel Kellogg’s akan berada di bazar Ramadan, pasaraya ria dan pasar raya dari 17hb Jun hingga 10hb Julai 2015. 

Mereka yang mengunjungi trak sampel ini juga boleh menyaksikan demonstrasi membuat kuih secara langsung oleh pakar pembuat kuih yang berbakat, untuk memperlihatkan pelbagai cara Corn Flakes® boleh digunakan untuk membuat kuih dan biskut istimewa untuk perayaan.

Bersama dengan Maria Tunku Sabri, pengacara popular program TV ‘Jalan-Jalan Cari Makan’, Kellogg’s berhasrat untuk menghantar biskut ke rumah anak yatim dan rumah kebajikan yang terpilih di Malaysia.

Selebriti Maria akan turut hadir di beberapa lokasi trak sampel yang terpilih seperti:

 • Sogo KL, 12 Jun (11pagi-4ptg)
 • Giant Batu Caves, 13 Jun (1-3ptg)
 • Giant Stadium Shah Alam, 14 Jun (1-3ptg)

Sepanjang bulan Ramadan, setiap kotak Kellogg’s Corn Flakes® akan memaparkan dua daripada lapan (8) resipi biskut edisi terhad: Crunchy Kellogg’s Corn Flakes Drops, Corn Flakes Bread Fingers, Cranberry Corn Flakes Cookies, Coconut and Corn Flakes Crunch, Layered Corn Flakes Parfait, Chewy Nutty Corn Flakes Squares, Cheesy Corn Flakes Melts, dan Cheesy Pandan Cake.

Orang ramai dijemput untuk mencuba biskut Kellogg’s Corn Flakes® dan membuat ikrar untuk menghantar biskut kepada anak-anak yatim pada tarikh dan di lokasi berikut:

Jadi pada yang berkelapangan, sudi-sudila hadir untuk memeriahkan lagi acara tersebut…

Ok.. nak sambung lagi bakar biskut raya yang lain pula……….. jangan lupa dapatkan Kellog’s CornFlakes untuk pelbagai resepi ye!!

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Kellogg Company, termasuk inisiatif tanggungjawab korporat dan warisan mereka, sila ke laman www.kelloggcompany.com.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One comment

Leave a Reply