[Berita Terkini] Loji Nuklear Dibimbangi Bocor di Jepun

Pihak berkuasa Jepun dalam pada itu, mengumumkan berlakunya kecairan bahan radioaktif di sebuah reaktor nuklear yang rosak ketika gempa. Situasi ini diburukkan lagi berikutan berlaku letupan yang meruntuhkan dinding sebuah bangunan di Loji Fukushima Daichi.

Tiada kepastian sama ada kejadian membabitkan bangunan yang menempatkan reaktor.

4 pekerja loji cedera.

Kenyataan pentadbiran Jepun menyebut reaktor di loji nuklear Fukushima Daichi dan Fukushima Daini sudah tidak mampu menyejukkan bahan radioaktif, selain satu daripada loji berkenaan dikatakan sudah mengalami kebocoran kecil.

Jurucakap Agensi Nuklear Jepun berkata bahan atomik sudah menyerap keluar daripada salah satu reaktor loji Fukushima Daichi.

Loji berkenaan, 260 kilometer utara Tokyo mempunyai 5 reaktor. Loji Fukushima Daici dan Fukushima Daini adalah 2 kemudahan nuklear berasingan di 2 kawasan daerah Fukushima. Susulan gempa semalam, Tokyo mengisytiharkan darurat ke atas 5 reaktor nuklear di kedua-dua loji kuasa berkenaan.

Ribuan penduduk kawasan sekitar dipindahkan ketika pekerja loji cuba membaik pulih reaktor bagi mengelak berlakunya kecairan. Sistem penyejuk reaktor loji nuklear Fukushima tergendala disebabkan bekalan elektrik terputus susulan gempa.

Nota kaki : harap-2 tak ada la perkara yang buruk berlaku lagi…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments

  1. myvitrd says:

    doa2 semoga dapat diperbaiki.. kalau loji nuklear meletup lagi panjang ceritanya nanti.. silap2 kita dekat malaysia pon akan terjejas dengan udara tak sihat nanti

Leave a Reply